Foto: Mesto Dolný Kubín

Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne má novú audiovizuálnu technológiu za takmer 198-tisíc eur 

Dolný Kubín, 5. februára 2024 – V dolnokubínskom mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) sa vďaka nenávratnému finančnému príspevku zo zdrojov Európskej únie, z Integrovaného regionálneho operačného programu podarilo zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb pre širokú verejnosť, obstaraním technického a technologického vybavenia vo forme modernej osvetľovacej, ozvučovacej a kamerovej techniky za takmer 198-tisíc eur. 

„Aj keď od zverejnenia výzvy uplynuli už viac ako dva roky, sme veľmi radi, že sa to nakoniec celé podarilo uskutočniť. Vďaka zakúpenej technike bude naše mestské kultúrne stredisko vedieť vytvoriť oveľa kvalitnejšie zázemie pre rôzne kultúrne a spoločenské podujatia, ale aj vysielanie živých prenosov,“ povedal Ján Prílepok, primátor mesta.    

Podľa slov riaditeľky MsKS v Dolnom Kubíne Martiny Mesárošovej sa vďaka tomuto projektu dostali na omnoho vyššiu úroveň. „Takisto vieme ponúknuť profesionálnejšie napríklad divadelné predstavenia alebo koncerty pre divákov. Veľkým benefitom získania tejto techniky je to, že si ju už nemusíme požičiavať a sme sebestační, čím šetríme finančné prostriedky,“ vysvetlila. 

Cieľom projektu je podpora udržateľnosti MsKS, ktoré bolo dané do užívania v roku 1986. „V divadelnej sále sme nahradili zastaralé halogénové reflektory novým úsporným LED osvetlením, doplnili nové scénické i efektové svietidlá a zakúpili aj moderný svetelný pult na ovládanie vizuálnych technológií. V rámci ozvučovacej techniky sa nám podarilo zakúpiť výkonné reproduktorové sústavy, ktoré tvoria hlavné ozvučenie sály. Sú doplnené menšími pasívnymi reprosústavami a subwoofermi. Súčasťou celého ozvučenia je aj nový digitálny mixážny pult,“ doplnila riaditeľka.

V rámci projektu sa do oboch sál MsKS taktiež nainštalovala nová kamerová technológia, ktorú tvorí osem kamier a tri pulty pre online vysielanie a strih. Jeden z nich je v priestoroch mestskej televízie (TV DK). „Slúžiť bude na nahrávanie a živé prenosy kultúrnych alebo spoločenských programov. Napríklad z Hviezdoslavovho Kubína, mestských zastupiteľstiev či iných udalostí. TV DK môže spracovať záznam priamo tu a vysielať ho do televízie,“ dodala riaditeľka. 

Z projektu, ktorého začiatky siahajú ešte do čias pandémie, získalo mestské kultúrne stredisko aj niekoľko kusov prenosných germicídnych žiaričov a dezinfekčné zariadenia. 

Podobné príspevky