Štúdiové zábery. Foto: https://www.festanca.sk/

Festival Fest Anča začína 25. júna.

Budúci týždeň sa uskutoční už 17. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča.

Festival sa bude konať od 25. do 30. júna v Žiline.

Fest Anča je jediný festival na Slovensku, ktorého výherci sú o krok bližšie k Oscarom®. 17. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať až šesť dní – od 25. júna do 30. júna 2024 – v téme NOČNÁ MORA a aj tento rok prinesie tú najlepšiu animáciu z celého sveta.

Fest Anča zabaví divákov nielen premietaniami, ale aj skvelými koncertmi, výstavami a prednáškami. Festival otvorí kultový japonský film Perfect Blue a na Fest Anču príde aj najvýraznejší tvorca súčasnej animácie Nikita DiakurPestrý program čaká aj na deti a po tretíkrát sa uskutoční i Študentské fórum. 

DOSTAŤ SA DO SKRINE AJ POD POSTEĽ

Téma festivalu bude ako každý rok prítomná v celom filmovom aj nefilmovom programe. V kurátorovaných pásmach filmov s názvami ako: Z čoho sú utkané sladké snyZa každým mrakom je kúsok slnka či Kulty, rituály a veselé škrečky sa bude na nočnú moru nazerať z pohľadu snívania,  moci, spoločenských predsudkov, tragikomédie, kultov či vnútorných démonov. Uvidíte tak hororové snímky vzbudzujúce strach a nepokoj ale i smiech.

Spolu s kurátorovanou kolekciou krátkych animovaných filmov premietnú aj diskusie s osobnosťami, ktoré sa viažu k prezentovaným témam. V rozhovoroch sa predstavia: projektová manažérka Ligy za duševné zdravie Liberty Blake Simon, psychológ Michal Hrozáň či antropológ Peter Maňo.

Hlavným hosťom 17. ročníka Fest Anče je nezávislý režisér a priekopník škaredej estetiky Nikita Diakur, ktorý vyhral a bol nominovaný na niekoľko cien prestížnych festivalov ako Clermont-Ferrand, Annecy či Toronto International Film Festival. Animátor vo svojej tvorbe spája náhodnosť s počítačovou simuláciou a nanovo tak definuje 2D animáciu.

Na Fest Anči uvedie svoj masterclass, nadväzujúci na pásmo krátkych animovaných filmov s názvom Uvítanie chaosu. Ponúkne v ňom víziu sveta, v ktorom je chaos a spontánnosť zdrojom všetkej energie. V sekcii sa nachádza škaredá mačka, ktorej sa nedarí koexistovať v roztrieštenom svete, ale aj rave párty na predmestí.

Viac informácií o programe nájdete na: https://www.festanca.sk/

Podobné príspevky