Foto a text: Marián Karcol

Modernizácia regionálneho oddelenia Oravskej knižnice

Projekt Oravskej knižnice podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne, kultúrna organizácia Žilinského samosprávneho kraja, rozširuje možnosti vďaka novému regionálnemu oddeleniu. Tento inovatívny priestor vznikol pretvorením časti skladových priestorov na prvom poschodí historickej budovy bývalej banky s nepravidelným pôdorysom.

Architektonický návrh zdôrazňuje unikátny charakter priestoru. Prísne pravouhlé línie štandardných regálov sú zjemnené kopírovaním línií stien, čím vzniká priestor, ktorý nielenže zlepšuje podmienky pre uskladnenie a prístup k fondu, ale je tiež esteticky príťažlivý.

Nové regály, vyrobené zo svetlej brezovej preglejky, vizuálne presvetľujú a rozširujú priestor, prirodzená kresba dreva prispieva k atraktívnemu vzhľadu. Vybavenie zahŕňa komodu, ktorá spolu s regálmi vytvára jeden kompaktný celok a okrem toho, že slúži ako oddychové miesto pre návštevníkov, poskytuje tiež dodatočný úložný priestor na knižničné dokumenty. Jednotlivé oproti sebe stojace kusy nábytku sú z estetického hľadiska prepojené stropnou konštrukciou a v kontraste s prirodzenou kresbou dreva má časť regálov ružovú povrchovú úpravu.

Zmeny nezahŕňajú len interiérové vybavenie. V miestnosti bola nainštalovaná nová podlaha, ktorá materiálom i farebnosťou harmonizuje s novými regálmi, steny získali novú maľovku a novej stropnej konštrukcii bolo prispôsobené aj osvetlenie miestnosti.

Okrem Fondu na podporu umenia, ktorý na realizáciu projektu prispel sumou 7 000 eur, podporil modernizáciu regionálneho oddelenia aj Žilinský samosprávny kraj, zvyšok financovala knižnica z vlastných prostriedkov.

Oravská knižnica Antona Habovštiaka verí, že nové regionálne oddelenie poskytne návštevníkom príjemnejšie prostredie pre čítanie a objavovanie regionálnych knižných skvostov.

Podobné príspevky