Foto: Považské múzeum

Úspešná sezóna na hrade Strečno, v roku 2023 privítali až 50 391 návštevníkov

Tohtoročná sezóna na hrade Strečno bola naozaj úspešná. Kultúrna pamiatka v správe Považského múzea privítala v roku 2023 až 50 391 návštevníkov. Je to takmer o 10 000 ľudí viac ako v minulom roku. Hrad svoje brány otvoril v sobotu 1. apríla a až do októbra bol otvorený každý deň. V novembri sa otváracie hodiny obmedzili len počas víkendov a posledný návštevník prišiel v nedeľu 19. novembra.

Záujemcovia si užili nielen klasické sprevádzané prehliadky, ale aj mnohé podujatia. „Najvyššiu návštevnosť mali tradičné letné nočné prehliadky a Noc duchov, tekvíc a strašidiel. Trochu nás mrzí, že počas podujatí Hradné hry Žofie Bosniakovej a Cestovanie v čase neprialo počasie, celková návštevnosť mohla byť ešte o niekoľko tisíc vyššia, ale aj tak sa z tohto počtu veľmi tešíme. Už sme sa priblížili číslam spred pandémie,“ uviedla správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Obľube sa tešil aj program Hradná škola pre školské skupiny a tiež výstavy. Záujemcovia mohli počas sezóny obdivovať tri. Stredovekú dedinu Paseka a cestu na hrad spríjemnili originálne diela žiakov zo ZUŠ M. R. Štefánika v Čadci. V severnom paláci bola v máji prezentovaná výstava Po stopách poľskej geológie a po jej skončení sa v tomto priestore nachádzala výstava Kde bolo, tam bolo v podaní Ondreja Zimku 4.

Novinkou v tejto sezóne bolo sprístupnenie časti novej interaktívnej expozície, ktorá bola otvorená 3. júla. Predstavuje majiteľov a správcov hradu a  tiež vojenské dejiny. Expozícia je prvou z plánovaných zmien na hrade, ktoré by sa mali uskutočniť v prípade získania finančných prostriedkov. Ďalšie časti by mali byť venované stavebným úpravám hradu v rôznych obdobiach a samozrejme najznámejšej majiteľke – Žofii Bosniakovej.

Hrad Strečno bude opäť otvorený na jar v roku 2024.

Podobné príspevky