Negatív s unikátnymi fotografiami z okupovanej Žiliny ukrýval Jozef Nový 50 rokov v hadici od vysávača

Josef Nový bol Čech, ale v roku 1963 sa dostal do Žiliny na letisko Brezový Majer na Vlčincoch, ktoré bolo v pôsobnosti Zväzarmu (Zväz pre spoluprácu s armádou – pozn. red.).

Josef začal pracovať ako elektrotechnik – nastavoval navigáciu a rádiá. Tu ho zastihol aj rok 1968.

Josefovou veľkou vášňou bolo aj fotografovanie. „Môj otec sa poznal s dobrým fotografom Karlom Hájkom (známy československý novinársky fotograf 1900 – 1978, pozn.red.), od ktorého mám aj nejaké fotografie. „On ma v podstate k fotografii naviedol,“ vraví Josef.

Od 60. rokov fotografoval a dokumentoval mesto Žilina a to, ako sa menila v čase.

Josefovi sa podarilo zdokumentovať aj inváziu vojsk Varšavskej zmluvy a udalosti, ktoré od 21. augusta 1968 prebiehali v Žiline. Na dokumentovanie udalostí ho priamo vyzval fotograf Igor Grossman (1924 – 2013).

Už v noci z 21. na 22. augusta prelietavali lietadlá Antonov An-12 a An-24 a aj rozhlas informoval o novej situácii v Československu.

„21. august 1968 bol pekný letný a slnečný deň v strede týždňa. Bol som v práci na starom letisku Brezový Majer na Vlčincoch. Po informácii, že sa deje niečo mimoriadne, som išiel do mesta. Smerom od Vrútok prichádzali vojenské tanky až do centra mesta. Keďže som pri sebe stále nosil malý kinofilmový fotoaparát Werra, začal som fotografovať.“

Podobné príspevky