V L. Mikuláši prvá mestská budova dostane zelenú strechu, zlepšia sa podmienky zamestnancov verejnoprospešných služieb mesta

Foto: Mesto L. Mikuláš

Moderná ekologická zelená strecha a tiež estetické a funkčné vegetačné steny už čoskoro prispejú k vyššiemu komfortu zamestnancov Verejnoprospešných služieb (VPS). Administratívna budova VPS na Družstevnej ulici dostane zelenú pokrývku ako prvý mestský objekt v Liptovskom Mikuláši.

„𝑹𝒆𝒌𝒐𝒏𝒔̌𝒕𝒓𝒖𝒌𝒄𝒊𝒂 𝒔𝒕𝒓𝒆𝒄𝒉𝒚 𝒋𝒆 𝒔𝒖́𝒄̌𝒂𝒔𝒕̌𝒐𝒖 𝒑𝒐𝒍𝒎𝒊𝒍𝒊𝒐́𝒏𝒐𝒗𝒆́𝒉𝒐 𝒑𝒓𝒐𝒋𝒆𝒌𝒕𝒖 𝒛𝒏𝒊́𝒛̌𝒆𝒏𝒊𝒂 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒆𝒕𝒊𝒄𝒌𝒆𝒋 𝒏𝒂́𝒓𝒐𝒄̌𝒏𝒐𝒔𝒕𝒊 𝒃𝒖𝒅𝒐𝒗𝒚, 𝒏𝒂 𝒌𝒕𝒐𝒓𝒚́ 𝒔𝒎𝒆 𝒛𝒊́𝒔𝒌𝒂𝒍𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒊𝒂𝒛𝒆 𝒛 𝑷𝒍𝒂́𝒏𝒖 𝒐𝒃𝒏𝒐𝒗𝒚 𝒂 𝒐𝒅𝒐𝒍𝒏𝒐𝒔𝒕𝒊 𝑺𝑹, 𝒃𝒆𝒛 𝒏𝒖𝒕𝒏𝒐𝒔𝒕𝒊 𝒏𝒂𝒄̌𝒓𝒊𝒆𝒕̌ 𝒖́𝒄̌𝒂𝒔𝒕̌𝒐𝒖 𝒅𝒐 𝒎𝒆𝒔𝒕𝒔𝒌𝒆𝒋 𝒌𝒂𝒔𝒚,“ poznamenal primátor Ján Blcháč.

Zelenú strechu s plochou vyše 300 metrov štvorcových dotvoria rastliny, ktoré poznáme zo skaliek a ktoré majú výbornú schopnosť zadržať vodu až na úrovni 50 percent. Budova VPS ozelenie aj na dvoch stenách. Popínavé rastliny vedené zvislo na pomocných lankách vytvoria tepelný ostrov, ktorý sa bude podieľať na 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐨𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚́𝐜𝐢𝐢 𝐛𝐮𝐝𝐨𝐯𝐲 𝐯𝐨 𝐯𝐬̌𝐞𝐭𝐤𝐲́𝐜𝐡 𝐫𝐨𝐜̌𝐧𝐲́𝐜𝐡 𝐨𝐛𝐝𝐨𝐛𝐢𝐚𝐜𝐡. Projekt zahŕňa zateplenie objektu, rekonštrukciu vykurovania a výmenu osvetlenia za úsporné LED žiarovky. Súčasťou opatrení je inštalácia systému tieniacej techniky v podobe slnolamov.

Cieľom navrhovaných aktivít je ročná úspora energie až takmer 70 percent. V súčasnosti má objekt vydané právoplatné stavebné povolenie. Realizáciu predpokladáme v budúcom roku👌

Podobné príspevky