Foto: Kysucké múzeum

Múzeum kysuckej dediny počas Veľkej noci otvorí svoje brány

velka noc ide

Kysucké múzeum, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, pozýva od 30. marca do 1. apríla 2024 do Múzea kysuckej dediny na tematickú výstavu „Veľká noc ide…“.30.03 – 01.04.2024

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom, ktorý sa spája s množstvom ľudových tradícií. Uvedená výstava v jednotlivých objektoch návštevníka  symbolicky prevedie od Smrtnej nedele až po Veľkonočný pondelok. Prehliadka múzea je počas sviatkov obohatená o veľkonočné zvyky a tradície. Kresťanské tradície priblížime návštevníkom v kaplnke a o ľudových zvykoch sa dozvedia vo sviatočne zariadených obytných domoch.

Pre rodiny s deťmi sme okrem vyhliadkových jázd vláčikom do programu zaradili tvorivé dielne, kde si budú môcť vytvoriť  kuriatka, kohútikov či sliepočky. V ponuke nebude chýbať ani  výstava Ornament, ktorá prezentuje pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach s využitím zbierkového a dokumentačného fondu Kysuckého múzea. Výstavu dopĺňajú informačné banery so sprievodným textom a fotografiami. Pre detského návštevníka sme pripravili aj interaktívne tabule, na ktorých si budú môcť nakresliť alebo vytvoriť z magnetov ľubovoľný ornament. Inšpiráciou im môžu byť aj kraslice, ktoré sú súčasťou výstavy.

Okrem tvorivých aktivít sme pripravili aj hru Veľkonočná pátračka, ktorá preverí pozornosť detí. Hra sa bude odohrávať v areáli skanzenu, pretože práve tam sa nám rozkotúľalo 5 farebných veľkonočných kraslíc. Všetci úspešní detektívi, ktorí nám ich pomôžu nájsť budú v pokladni odmenení malou sladkou odmenou.

Návštevníci môžu Múzeum kysuckej dediny navštíviť počas Veľkej noci od 30. marca do 1. apríla 2024 od 10.00 do 15.30 hod.

Tešíme sa na stretnutie!

Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum
Múzeum kysuckej dediny

plagát velká noc ide

Podobné príspevky