Foto: https://zilina.sk/marec-mesiac-knihy-v-mestskej-kniznici-zilina/

Marec mesiac knihy v Mestskej knižnici Žilina, záujem verejnosti o knihy sa v marci zvyšuje viac ako počas ostatného roka

V mesiaci marec sa záujem verejnosti o knihy a knižnice zvyšuje viac ako po iné obdobia roka. Mestská knižnica Žilina pripravuje počas marca sériu podujatí pre všetky vekové kategórie.

„Našim čitateľom sa venujeme systematicky počas celého roka, každý mesiac pripravujeme zaujímavé aktivity, no v marci je náš program obzvlášť pestrý,“ vysvetlila riaditeľka Mestskej knižnice Žilina Beáta Tamašiová.

V mesiaci knihy sa v knižnici bude cestovať z rozprávky do rozprávky. Žiaci základných a materských škôl sa zoznámia s príbehmi, ktoré kedysi rozprávali staré mamy, ale i takými, ktoré píšu autori na internete každý deň.

K tradičným podujatiam mesiaca patrí Deň slovenskej ľudovej rozprávky vyhlásený na počesť slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského. V knižnici si ho pripomenú 16. marca 2024.

Prvý marcový týždeň sa Mestská knižnica Žilina zapája do celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc, ktorého vyhlasovateľom je Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Cieľom aktuálneho 25. ročníka je prepájať generácie čitateľov a zvyšovať povedomie o knižniciach ako inštitúciách pre všestranné využitie v každodennom živote spoločnosti.

Slovenská asociácia knižníc zároveň vyhlasuje 4. ročník celoslovenského podujatia Je nás počuť 2024, ktorý sa bude konať v stredu 6. marca 2024. „V tento deň knižnice v rovnakom čase spoločne upozornia na dôležitosť čítania a krásu literatúry.

Do tejto iniciatívy sa zapája aj Mestská knižnica Žilina. Pozývame všetkých do našej pobočky na sídlisku Vlčince, kde si spoločne prečítame ukážku zo zaujímavej knižky. Začíname o 15.30 hod.,“ dodala riaditeľka.

Okrem spoločného čítania pripravuje knižnica v stredu 6. marca 2024 workshopy s ilustrátorkou Hedvigou M. Gutierrez. Jeden z nich bude určený pre žiakov základných škôl a druhý pre širokú verejnosť. „Ilustrátorka nám prezradí množstvo zaujímavostí.

Dozvieme sa napríklad, ako obrázky vznikajú a čo všetko sa musí stať, aby sme ich dokázali čítať medzi riadkami knižky. Zároveň si všetci účastníci vyskúšajú, aké je to byť ilustrátorom,“ priblížila B. Tamašiová.

Mestská knižnica Žilina zároveň pripomína stále podujatia, ktoré sa tešia obľube návštevníkov počas celého roka a nebudú chýbať ani v marci.

Populárny Klub u eMKy, ktorý je určený pre deti od 1,5 do 5 rokov sa bude konať 13. marca o 9.30 hod., kreatívci z Tvorivej eMKy sa stretnú 20. marca o 17.00 hod. a čitateľský klub Kniha o piatej bude 27. marca 2024.

Podobné príspevky