Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V nemocnici v Žiline zachránili mladého muža pred infekciou mozgu

Zriedkavou operáciou predišli ďalším zdravotným komplikáciam.

Najskôr sa to podobalo na “obyčajnú” alergiu, po dôkladných vyšetreniach odborníci zistili, že ide o zložitejší a najmä nebezpečnejší problém.

Predstavte si, že vám z nosovej dutiny jednostranne vyteká číra tekutina – takzvaný mozgovomiešny mok , odborne nazývaný likvor. Zriedkavá komplikácia, ktorá predstavuje nebezpečenstvo v súvislosti s infekciou mozgu. Najčastejšie je spôsobená úrazom .

Túto nepríjemnú skúsenosť zažil aj mladý muž , u ktorého lekári v minulosti vyhodnotili, že ide o alergiu a nasadili mu i liečbu Keďže problémy neustupovali , prišiel k našim odborníkom do žilinskej nemocnice.

Tí po dôkladnom vyšetrení zistili , že nejde o alergiu, ale o RINOLIKVOREU, kedy mozgovomiešny mok vyteká zo subarachnoidálneho priestoru (oblasť medzi mozgovými obalmi) do nosovej dutiny. Príčinou je kostný defekt v lebečnej báze, ktorý vznikol po úraze pred zhruba dvomi rokmi

Žilinskí odborníci zrealizovali operáciu endoskopicky v celkovej anestéze a defekt chirurgicky uzavreli . Ak by zákrok nevykonali, pacientovi by hrozilo vážne riziko, napríklad zápal mozgových blán.

Profesionálny tím robil operáciu takzvanou sendvičovou metódou, kedy operatér odobral vhodný štep 🔎, napríklad z ušnice (je to tenká ochrupka pokrývajúca chrupku ušnice.). Štep vhodne opracovali na požadovanú veľkosť i tvar a pomocou špeciálneho fibrínového lepidla defekt endoskopicky prilepili a zafixovali.

V závere vykonali takzvanú odľahčovaciu punkciu, teda odsatie likvoru, ktoré bolo nevyhnutné . pre nadprodukciu mozgovomiešneho moku.

Vedenie nemocnice vyzdvihlo EXCELENTNÚ medziodborovú spoluprácu odborníkov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, vďaka ktorej sa podarilo predísť komplikáciám z pretrvávajúceho problému.

Za profesionálne odvedenú prácu a úspešnú operáciu patrí veľké poďakovanie špičkovému tímu špecialistov z oddelenia otorynolaringológie, neurochirurgie a anesteziológie

Podobné príspevky