Do Liptovského múzea sa vrátil originál zástavy Liptovskej stolice

Na archívnej snímke sídelná budova Liptovského múzea v Ružomberku. Foto: TASR – Miroslava Mlynárová

Zástava obsahuje zobrazenie letopočtu 1742, názov stolice v latinčine, zdobí ju upravený erb Liptovskej stolice a výjav zo sklonku života Štefana I.

Ružomberok 29. augusta (TASR) – Do sídelnej budovy Liptovského múzea v Ružomberku sa po roku reštauračných prác vrátil originál zástavy Liptovskej stolice z roku 1742. Informoval o tom historik Liptovského múzea Karol Dzuriak.

Vzácny exponát nechala Liptovská stolica vyrobiť v období vojny o rakúske dedičstvo, keď uhorské stavy prisahali vernosť a sľúbili podporu panovníčke Márii Terézii. Jej súčasťou bolo aj zriadenie nových peších a jazdeckých plukov, pričom Liptov odvádzal mužov pre dve pešie kompánie,“ pripomenul Dzuriak.

Liptovské múzeum podľa neho získalo zástavu ako dar v roku 1913, keď bola spoločne s desiatkami iných stoličných predmetov odovzdaná podžupanom Rudolfom Ballom. Dar sa v tomto prípade dá chápať aj ako symbol uznania k novovznikajúcej Ružomberskej muzeálnej spoločnosti, ktorá položila základy Liptovského múzea.

Zástava obsahuje zobrazenie letopočtu 1742, názov stolice v latinčine, zdobí ju upravený erb Liptovskej stolice a výjav zo sklonku života Štefana I.

V roku 2022 bola pre svoj technický stav určená na reštaurovanie, ktoré realizovala Anna Blonska, špecialistka na reštaurovanie historického textilu. Cena odborných zásahov je 6500 eur. Reštaurovanie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Podobné príspevky