
Pripravte si chuťové poháriky na nevšedný zážitok! Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja vás srdečne pozýva na výnimočné podujatie „Kuchyňa starých materí“, ktoré sa uskutoční v nedeľu 25. mája 2025 v malebnom prostredí Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke 25. 5. 2025.

Zabudnite na chvíľu na modernú kuchyňu a ponorte sa s nami do fascinujúceho sveta tradičnej kysuckej gastronómie. Odhalíme vám tajomstvá techník a postupov prípravy jedál, ktoré po stáročia formovali stravovacie návyky našich predkov v tomto krásnom regióne. Počas podujatia budete mať jedinečnú príležitosť na vlastné oči sledovať zručnosť lektoriek múzea pri práci s autentickými kuchynskými nástrojmi pri pečení a varení na funkčných peciach priamo v historických objektoch skanzenu. Podujatie sa zameriava na prezentáciu tradičných kysuckých receptov s dôrazom na dobové postupy a predovšetkým na využívanie lokálnych, sezónnych surovín, ktoré naša kysucká zem ponúkala.

Počas nedele budete môcť nahliadnuť do prípravy tradičných kysuckých špecialít ako
• Šalátová polievka – sezónna symfónia chutí: Táto ľahká a osviežujúca polievka je dokonalým príkladom vynaliezavosti našich predkov pri spracovaní čerstvých jarných a letných plodín, ktorých bolo dostatok.
• Pečené zemiaky s kapustou a slaninou – poctivá chuť z pece: Predstavíme si tradičný spôsob pečenia na či v starých peciach, ktorý dodával jedlám nielen teplo, ale aj nezameniteľnú arómu.
• Starosvetské buchty a Kapustniaky – majstrovstvo kysnutého cesta: Priblížime vám prípravu vláčneho kysnutého cesta a tradičnej kapustovej plnky, ktorá je pre kysuckú kuchyňu typická. Poukážeme aj na regionálne variácie týchto obľúbených jedál a na dôležitosť kapusty v našej kuchyni.

„Kuchyňa starých materí“ nie je len o jedle – je to predovšetkým o zážitku, o návrate ku koreňom našej identity, o vzácnom spojení generácií. Vezmite svoju rodinu, priateľov a príďte si užiť nedeľu plnú autentických kysuckých chutí, omamných vôní a nezabudnuteľných momentov v čarovnom prostredí Múzea kysuckej dediny.
Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť ochutnať skutočnú chuť Kysúc, tak ako ju s láskou varili naše staré mamy!
Tešíme sa na vašu návštevu!
Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum

Otváracie hodiny
Letná sezónna prevádzka:
1. máj – 31. október 2025
Máj – Jún 2025
Po – Ne: 09.00 – 17.00 hod.
Júl – August 2025
Po – Pia: 09.00 – 17.00 hod.
So – Ne: 9.00 – 18.00 hod.
September – Október 2025
Po – Ne: 09.00 – 17.00 hod.
Vstup do MKD bez sprievodcu
Individuálne po zakúpení vstupenky, posledný vstup 45 min pred uzatvorením múzea. Čas prehliadky 60 min +
Návštevníci môžu využiť aj možnosť Smart guide (virtuálneho smart sprievodcu v mobile)
Objekty múzea sa zatvárajú 30 min. pred skončením otváracej doby, teda 16.30 hod.
Budova Stanice Skanzen sa zatvára 16:55 hod.
Musíte byť prihlásený, aby ste mohli zverejniť komentár.