Foto: Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Keď prehovorí zem: Múzeum kysuckej dediny vás vtiahne do jarného kolobehu na hospodárstve!

Už onedlho, v nedeľu 11. mája 2025, sa brány Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke otvoria pre všetkých, ktorí chcú zblízka spoznať náročné, no dôležité jarné hospodárske práce na kysuckej dedine. Podujatie s názvom „Jar na dedine“, ktoré pripravilo Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ponúkne autentický pohľad na tradičné postupy prípravy pôdy a sejby, a to interaktívnou a zážitkovou formou pre rodiny s deťmi a širokú verejnosť so záujmom o históriu.11. máj 2025.

Preneste sa do čias, kedy sa s príchodom teplejších dní začalo obdobie intenzívnej práce na poliach, od ktorej závisela úroda a živobytie celej rodiny. Múzeum kysuckej dediny ožije ukážkami zručností a nástrojov, ktoré naši predkovia používali pri príprave na novú sezónu.

Už o 11.00 hodine budete môcť sledovať ukážku orania s koňom, ktorá predvedie, ako sa tradične pripravovala pôda na siatie či sadenie. Bezprostredne nato si budete môcť sami vyskúšať ručné kyprenie pôdy s motykami a precítiť tak námahu spojenú s úpravou pôdy. Zaujímavá bude aj ukážka krájania sadbových zemiakov, tzv. šúplatiek, ktorá odhalí tajomstvo správnej prípravy zemiakov pred ich sadením.

Prečo sa vlastne zemiaky pred sadením krájajú? Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade sa tak z jednej väčšej hľuzy získajú viaceré sadbové kúsky, čím sa efektívnejšie využije sadbový materiál. Dôležité je však vedieť, ako na to. Každý odrezaný kúsok musí obsahovať aspoň jedno, ideálne dve až tri takzvané očká – púčiky, z ktorých vyrastie nová rastlina.

Naši predkovia venovali tomuto úkonu veľkú pozornosť. Vedeli, že nesprávne rozkrojenie môže znehodnotiť sadbu a znížiť tak očakávanú úrodu. Počas ukážky vo Vychylovke sa dozviete, aké nástroje sa tradične používali, ako správne rezať hľuzy, aby sa nepoškodili očká a aká veľkosť sadbových kúskov je najvhodnejšia pre úspešné zakorenenie a rast.

Táto časť programu vám tak priblíži nielen praktickú stránku prípravy na sadenie zemiakov, ale aj odovzdávané vedomosti a skúsenosti, ktoré boli pre život na dedine nenahraditeľné. Príďte sa presvedčiť, že aj v takom zdanlivo obyčajnom úkone, akým je krájanie zemiakov, sa skrýva umenie a dôležitá súčasť tradičného hospodárenia.

Kľúčovým momentom programu bude o 13.00 hodine sadenie zemiakov, kde si každý návštevník bude môcť prakticky vyskúšať, ako sa ručne sadili zemiaky do pripravenej pôdy. Nasledovať bude výsev jarných obilnín, pri ktorom uvidíte tradičný ručný spôsob siatia ovsa, jačmeňa či iných jarných plodín.

Pre malých pomocníkov je od 10.00 do 15.00 hodiny pripravený vzdelávací workshop „Malí záhradníci“. Deti si budú môcť zasadiť vlastnú malú rastlinku – bylinku, priesadu kvetu alebo zeleniny – do kvetináča, ktorý si ozdobia a odnesú domov. Tento workshop im priblíži základy pestovania a dôležitosť starostlivosti o rastliny.

Po ukončení náročnej práce na poli, o 14.00 hodine, príde zaslúžený oldomáš, teda, symbolické poďakovanie za vykonanú prácu spojené s príjemným posedením.

Podujatie „Jar na dedine“ je vynikajúcou príležitosťou pre všetkých, ktorí chcú pochopiť, aká náročná, no zároveň dôležitá bola práca našich predkov na poliach. Príďte a objavte s nami tradičné hospodárske postupy, ktoré formovali život na kysuckej dedine!

Nezmeškajte túto poučnú a zároveň zaujímavú udalosť a navštívte Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 11. mája 2025.

Podobné príspevky